چرا همسرکشی زیاد شده است؟ خنجر از پشت می‌زنه؛ اون که همراه منه!

بهارک یزدان‌خواه

قانون- هنوز هم نمی‌توانیم باور کنیم که رئیس مرکز اطلاع‌رسانی پلیس آگاهی تهران بزرگ در جمع خبرنگاران حوادث نیست. مردی از جنسِ باران که همانند باران وجودش پربرکت بود و رابطه‌اش با خبرنگاران متفاوت از سایر مسئولان انتظامی کشور بود.
وقتی در اواسط اسفند سال گذشته با سرهنگ محمد نظری تماس گرفتم، هیچ نمی‌دانستم آخرین گفت‌وگو و مصاحبه تلفنی را با او انجام می‌دهم. موضوع گزارش همسرکشی بود و ایشان همچون گذشته با متانت و صبوری پای گفت‌وگو نشست و گزارشی که می‌خوانید آخرین گفت‌وگوی قانون با سرهنگ محمد نظری است. روحش شاد و یادش گرامی باد. 

چرا همسرکشی؟
خانواده مهم‌ترین نهاد اجتماعی برای تربیت، آموزش و حمایت از اعضای خود است. خشونت در خانواده روابط سالم خانوادگی را که لازمه بقاء و تحکیم خانواده است، از بین می‌برد. با وقوع همسرکشی شیرازه و کانون متلاشی می‌شود. با نابودی یکی از همسران (زن یا شوهر) دیگری نیز حتما، اگر از لحاظ جسم نابود نشود، روحش نابود و در عذاب و زحمت دائم خواهد بود و مهم‌تر از آن در صورت وجود فرزند یا فرزندان، صدمات جبران‌ناپذیری بر قلب و روح فرزندان خانواده وارد می‌کند و آنان را برای تمام عمر سرشکسته و از مسیر زندگی طبیعی و عادی دور می‌سازد. هزینه وقوع این فاجعه از نظر اقتصادی و از نظر نیروی انسانی و به‌ویژه از نظر روانی یعنی نابودی خانواده بیش از حد برای جامعه گران خواهد بود. پدیده خشونت بین همسران و خشونت خانگی طیف وسیعی از نظریات مختلف چون نظریه‌های تفاوت فردی، آسیب‌شناسی روانی، نظریه‌های زیست‌شناسانه، روان‌شناسانه و تنش را پدید آورده است. از جمله نظریه‌هایی که ریشه خشونت را تنها در یک علت جستجو می‌کند تا نظریه‌هایی که این مسأله را در بافت اجتماعی– ساختاری مدنظر قرار داده‌اند. عوامل موثر بر همسرکشی بسیارند، اما مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از: جهل و بی‌سوادی، ابتلاء به سوء‌ظن و هذیان، وجود قوانین محدودکننده طلاق برای زنان، ساختار نابرابر جنسی، اعتیاد به مواد مخدر و الکل. افزایش همسرکشی در دهه گذشته مؤسسه تحقیقات علوم ‌جزایی و جرم‌شناسی دانشگاه تهران را بر آن داشت که همسرکشی را در 15 استان کشور به صورت علمی مورد بررسی قرار دهد. در این تحقیق که با کمک گروهی از محققان این موسسه انجام شده، از روش‌های اسنادی و پیمایشی استفاده شده و جامعه موردبررسی متشکل از کلیه زندانیان (زن و مرد) متهم یا محکوم به جرم همسرکشی است که حاضر به همکاری با محققان شده‌اند. اگرچه فرهنگ جامعه و محیط اجتماعی از مهم‌ترین عوامل خشونت‌های خانوادگی است، اما عوامل گوناگون از ناهماهنگی‌های فکری، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، عدم تجانس فرهنگی، عدم توجه به خواسته‌های منطقی هر یک از زن و شوهر، عدم آموزش زناشویی و عدم هم‌فکری و در نتیجه عدم توانایی در بیان افکار و احساسات و یا مذموم شمردن آنها، فقر، اعتیاد به مواد مخدر یا الکل، اختلال شخصیت یکی از همسران، نابسامانی‌های زندگی جنسی، اجبار دختر به ازدواج و عدم علاقه دختر به مردی که همسر او می‌شود، فاصله سنی زیاد زن و شوهر و .... می‌تواند زمینه تعارض اختلالات و ناسازگاری میان زن و مرد را فراهم آورده و به علت عدم آگاهی و آموزش صحیح زندگی منجر به رفتار خشونت‌آمیز و نابودی کانون خانواده می‌شود.  

آستانه‌ای که پایین آمده است
رئیس مرکز اطلاع‌رسانی پلیس آگاهی تهران بزرگ درباره جرم خشنی همچون همسرکشی گفت: «وقوع همسرکشی به آستانه تحمل افراد باز می‌گردد که متأسفانه در سال‌های اخیر با ورود بیشتر تکنولوژی به زندگی مردم و برخی عوامل دیگر آستانه تحمل افراد نیز کمتر شده است.»زنده‌یاد سرهنگ محمد نظری در بازبینی پرونده‌های همسرکشی نکاتی که باعث وقوع این جرم می‌شود را این‌گونه برشمردند: «مسائل اجتماعی، اقتصادی و روانی آستانه تحمل افراد را پایین آورده است، در گذشته افراد جامعه صبورتر بوده و آستانه تحمل آن‌ها نیز بالاتر بود. با این که تحصیلات بالایی نداشتند، اما در مقابل شرایط سخت واکنش‌های بهتری نشان می‌دادند.»
سرهنگ نظری اما معتقد است امروزه این موضوع که مردم عجول‌تر شده‌اند و می‌خواهند از هر طریقی که شده زودتر به خواسته خود برسند پررنگ شده و این عجول بودن در رفتارها و نزاع‌های زوجین بیشتر به چشم می‌خورد. «در دهه‌های قبل اگر زوجین با هم درگیری لفظی یا حتی فیزیکی داشتند کار به مراجع انتظامی، قضایی و یا در نهایت دادگاه خانواده ختم می‌شد، اما این اواخر درگیری‌های زوجین به قتل ختم می‌‌شود و با مشاهده پرونده‌های همسرکشی متوجه می‌شویم این جنایت نه‌تنها در سطوح پایین‌تر جامعه که اغلب در بین اقشار تحصیل‌کرده مشاهده می‌شود.» رییس پیشین مرکز اطلاع‌رسانی ناجا فقر فرهنگی را یکی از عوامل وقوع این پدیده می‌داند: «در این نوع جرم فقر فرهنگی از فقر اقتصادی پیشی می‌گیرد که خیانت از سوی یکی از زوجین پیامد همین فقر فرهنگی است.»

سلاح سردِ در دسترس!
طبق آمار به‌دست‌آمده بیشتر همسرکشی‌ها با سلاح سرد صورت می‌گیرد، یعنی نقش سلاح سرد در بروز این جنایت بسیار پررنگ است. بسیاری از افراد از سلاح‌های سردی چون شمشیر، قمه و خنجر برای تزئین دیوار منزل خود استفاده می‌کنند و غافل از پیامد خطرناک این وسیله تزیینی به ظاهر زیبا هستند که می‌تواند در یک درگیری ساده وسیله قتاله شود. «وقتی خانمی کلکسیونی از چاقوهای آشپزخانه‌ای تهیه و در گوشه‌ای از آشپزخانه نگهداری می‌کند، می‌تواند یک دعوای ساده خانوادگی را تبدیل به نزاعی خونین کند.» سرهنگ نظری می‌گوید: «در گفت‌وگویی که با قاتلان یا همسرکش‌ها داشته‌ایم، همگی می‌گویند از کارد آشپزخانه که در معرض دید بوده و یا قمه، خنجر و شمشیر که بخشی از تزئینات منزل بوده، استفاده کرده‌اند و دست به جنایت زده‌اند.» جنایتی که هیچ‌وقت قابل‌جبران نیست و از این‌رو مراجع انتظامی به زوجین هشدار می‌دهند که از سلاح سرد به عنوان تزئین در منزل استفاده نکنند چون به دنبال یک درگیری ساده و خشم آنی ممکن است، پیامدهای تلخی را همراه داشته باشد. راه‌های پیشگیری از همسرکشی باید بر اساس برنامه‌های بلندمدت و اقدام‌های کوتاه‌مدت بررسی شود. راه‌های بلندمدت شامل اتخاذ سیاست‌هایی است در جهت کم‌کردن احتمال پیش آمدن مجموعه اعمال جنایی و از جمله همسرکشی می‌باشد. تجدیدنظر در قوانین و اتخاذ راه‌های قانونی و تصویب قوانین حمایتی از زنان و کودکان، بسیج عمومی جهت بالا بردن سطح آگاهی عمومی از نظر فرهنگی و بهداشتی و مسائل روانی خانواده یکی دیگر از راهکارهاست. در اقدام‌های کوتاه‌مدت توجه به شخصیت متهمان و محکومان جرم همسرکشی و جدا کردن آنان از سایر قاتلان و توجه ویژه به قربانیان این فاجعه یعنی فرزندان آنان و حمایت از آنان می‌تواند تا حدی زخم‌های این جرم را بر تن خانواده و جامعه التیام بخشد.

گام معلق به سوي آينده
انديشه- دكتر ايمان هنرپور: ترابشريت يا ترانس هيومانيسم (transhumanism) يك جنبش فرهنگي و فكري است كه بر امكان داشتن و مطلوب بودن استفاده از ابزارهاي تكنولوژي براي بهبود بخشيدن شرايط زندگي بشر تأكيد مي‌كند. علي‌الخصوص اين تأكيد بر استفاده از نانوتكنولوژي و هوش مصنوعي و ژنتيك براي از بين بردن پيري و توانمندسازي قدرت‌هاي انسان با استفاده از اين ابراز علمي ‌است. متفكران ترابشري به امكانات و خطرات استفاده از تكنولوژي‌هاي نوظهور براي غلبه بر محدوديت‌هاي ذاتي ما انسان‌ها مي‌انديشند، غايت نهايي اين انديشمندان آن است كه انسان روزي به ...
عشق و غريبگي
مهرداد ناظري زندگي چيست؟ تأمين نيازهاي اوليه، توليد نسل، لذت بردن از لحظات، شادي، رسيدن به پول، پذيرش مرگ، كدام يك را مي‌توان هدف اصلي زندگي دانست؟ آيا هست بودن انسان با فكر كردن او همراه است؟ (من فكر مي‌كنم پس من هستم) يا اينكه امروز بايد بگوييم من بدنم را دوست دارم پس من هستم. چگونه مي‌توان فرار كرد و به رهايي رسيد، از الزاماتي كه بر دست و پاي زندگي پيچيده شده است؟ آيا تولد يك انسان به معناي آزادي اوست و يا اينكه تولد به معناي بردگي و ...
ساسانيان چگونه حكومت مي‌كردند؟
انديشه- اسداله ناظري: ساسان موبد در استخر پارس معبدی برای ناهید ساخت. همسر او، رام بهشت، دختر یکی از پادشاهان بازرنگی بود که در نیسایه سلطنت داشتند. بابک پسر ساسان موبد در شهر خیر در کنار دریاچه بختگان حکومت داشت. بابک برای پسرش اردشیر از گوزهر بازرنگی شغل قلعه بیگی شهر داراب‌گرد را گرفت و از اين زمان ترقي اين خانواده شروع شد. بعد بابك گوزهر را كشت، خود را پادشاه خواند و از اردوان پنجم لقب پادشاهي براي پسر بزرگ خود شاپور خواست. اردوان پنجم اشكاني امتناع نمود ولي ...
اپیکور؛ فیلسوف شادی و شادکامی
فلاسفه معدودی برای جهان به این پرسش که «چگونه شاد باشیم» پاسخی بهتر از اپیکور (270-341 قبل از میلاد) داده است. اپیکور زندگی و تحصیلاتش در یونان باستان بوده است. اپیکور یک شخص شکم‌پرست اپیکوری [به معنای معمول کلمه] یا یک مصرف‌گرای هرزه نبود. او به زندگی ساده‌ای اعتقاد داشت که  بر اساس آن مسیر درست سعادتمندی از طریق «دوستان، آزادی و تفکر» حاصل می‌شود. اپیکورز در جزیره یونانی ساموس، قسمتی از ساحل ترکیه امروزی متولد شد. اگرچه تمامی‌کتاب‌هایش مفقود گشته‌اند، ولی عقایدش هنوز زنده‌اند. این فیلسوف آزاداندیش معتقد بود ...
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
دیدگاه :
 
دیدگاه کاربران :
تاکنون هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است !
مطالب دیگر این شماره
:: همه ی ما 3 اکتاو صدا داریم
:: آواز و آگاهی
:: با صدای یوگی، گلویت را آزاد کن
:: تماس با ما
:: درباره ما
:: اخبار
:: اسرار ویبره (۴)
:: فالستو صدای سر نیست
:: خیال‌بافی‌های عاشقانه
:: سخن مدیرمسئول
 
1 visitors online
شما در اینجا قرار دارید :
شماره :
تاریخ :
سال :
پر بازدید ها
با اضافه شدن ۸۵کاروان جدید؛ ثبت‌نام کاروان‌های عمره در تهران آغاز شد
همه ی ما 3 اکتاو صدا داریم
امان از درد شست پا!!
آواز و آگاهی
با صدای یوگی، گلویت را آزاد کن
پردرآمدترین شغل‌های ایران را بشناسید
تماس با ما
درباره ما
نگاهي به فيلم يك روش خطرناك؛ انساني بس بسيار انساني
اخبار
پیوند ها
ایران طراح
تابناک
فارس نیوز
خبر آنلاین
قانون
صفحه اصلی   |   درباره ما   |   اشتراک   |    اخبار   |   جستجو   |   تماس با ما
Error
طراحی سایت و میزبانی وب : ایران طراح