بیشتر افراد نوشابهها و نوشیدنیهای شیرین حاوی شکر را راحت و بدون توجه به کالری موجود در آنها میخورند غافل از اینکه مصرف مداوم این نوشابهها میتواند خطر ابتلا به دیابت، نشانگان متابولیک، افزایش کلسترول، فشارخون بالا و چاقی شکمی را افزایش دهد و سلامت را به خطر بیندازد. اگر نگاهی به این اعداد و ارقام بیندازید خواهید دید این طعم شیرین چه تلخیهایی میتواند به دنبال داشته باشد: طبق آمارهای جهانی، 180هزار مورد مرگومیر در گوشه و کنار جهان بر اثر عوارض ناشی از مصرف نوشابههای شیرین رخ میدهد که 25هزار مورد آن مربوط به آمریکاییهاست. طبق اعلام انجمن قلب آمریکا، نوشیدن نوشابههای شیرین با 133هزار مرگ ناشی از دیابت، 44هزار مرگ در اثر ابتلا به بیماریهای قلبی و 6هزار مورد مرگ ناشی از سرطان ارتباط دارد. 78درصد مرگومیر مرتبط با مصرف نوشابههای شیرین در کشورهای کمدرآمد و کشورهایی با درآمد متوسط رخ میدهد. بیشترین مقدار مرگومیر مرتبط با مصرف نوشابههای گازدار در مکزیک و کمترین مقدار این مرگومیر در ژاپن اتفاق میافتد. نوشیدن نوشابه، آبمیوه یا نوشابه انرژیزا میتواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را در مردان حداقل 20درصد افزایش دهد. احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 و نشانگان متابولیک در افرادی که روزانه یک یا 2بطری نوشابه میخورند، در مقایسه با افرادی که در ماه کمتر از یک بطری نوشابه میخورند، بیشتر است. نتایج مطالعه محققان دانشگاه هاروارد نشان داده است مصرف یک یا 2بطری نوشابه حاوی شکر در روز احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 را 26درصد و خطر ابتلا به نشانگان متابولیک را 20درصد افزایش میدهد.70درصد زنانی که بیش از یک بطری نوشابه در هفته میخورند، اضافه وزن دارند در حالی که این عدد در زنانی که کمتر از این مقدار نوشابه میخورند، 47درصد است. یک قوطی کوچک نوشابه 30 تا 50گرم قند دارد که معادل 10قاشق چایخوری و 150کیلوکالری انرژی است. هرچه اندازه بطری نوشابه بزرگتر باشد، مقدار شکر و کالری آن هم بیشتر میشود. یک قوطی 620گرمی نوشابه حاوی 17قاشق چایخوری شکر است.10 تا 15درصد کالری دریافتی کودکان از نوشابهها و آبمیوههایی که به آنها شکر اضافه شده است، تامین میشود. با خوردن یک بطری نوشابه در روز بدون تعدیل کالری دریافتی و كاهش مصرف سایر خوراکیها، در پایان سال حدود 7کیلوگرم وزن اضافه ایجاد خواهد شد. خوردن یک بطری نوشابه در ماه، خطر ابتلا به دیابت را در زنان در مقایسه با زنانی که مصرف نوشابهشان کمتر از این مقدار است، 83درصد افزایش میدهد. مصرف روزانه نوشیدنیها و نوشابههای شیرین، خطر چاقی را در کودکان و نوجوانان60درصد افزایش میدهد. این در حالی است که بررسیها نشان داده نوجوانان روزی 3بطری نوشابه میخورند. مصرف نوشابههای حاوی شکر خطر ابتلا به بیماری قلبی را در بزرگسالان افزایش میدهد. بررسیها نشان داده است شکر کلسترول خوب خون را کاهش میدهد. خطر دچارشدن به دیابت نوع 2 در زنانی که روزانه یک یا 2بطری نوشابه میخورند، 2برابر بیشتر است. در آمریکا از هر 3بزرگسال، یک نفر و از هر 3کودک، یک نفر اضافه وزن دارد. سالانه حدود 190میلیارد دلار صرف درمان چاقی و مشکلات بهداشتی مرتبط با آن میشود. افزایش مصرف نوشابههای شیرین با شیوع چاقی ارتباط دارد. در آمریکا هر روز 50درصد مردم نوشابه میخورند. 25درصد این مصرفکنندگان با خوردن نوشابه حداقل 200کالری دریافت میکنند. از سال 1989 تا 2008، انرژی دریافتی از طریق شکر در کودکان 6 تا 11ساله 60درصد افزایش پیدا کرده و درصد کودکانی که نوشابه میخورند از 79 به 91درصد رسیده است. افزایش تولید نوشابهها و نوشیدنیهای حاوی شکر و تبلیغات در این زمینه باعث افزایش مصرف این محصولات و شیوع بیشتر چاقی شده است. جایگزین کردن آب به جای نوشابههای شیرین خطر ابتلا به دیابت را کاهش میدهد. بررسیها نشان داده است با مصرف هر فنجان نوشابه، خطر ابتلا به دیابت 10درصد بیشتر میشود و با جایگزین کردن آب به جای آن، میتوان خطر ابتلا به دیابت را 7 تا 10درصد کاهش داد. این بررسی 12ساله روی 83هزار زن و بهوسیله محققان دانشگاه هاروارد انجام شده است. به گفته این محققان، آب جایگزین سالمی است و میتوان آن را با میوههایی مانند لیمو و پرتقال هم طعمدار کرد. چای و قهوه تلخ، شیر بدون چربی و شیرسویا گزینههای سالم دیگری هستند که میتوان به عنوان نوشیدنی سالم جایگزین نوشابه كرد.
اباذر کهنزاده: گروه فرهنگ و هنر- نوآوری در تمام عرصههای هنری و نحوهی مواجهه عوام و خواص با آن همواره با چالش همراه بوده است و در زمینه موسیقی این مساله بیشتر به چشم میخورد. با این وجود هنوز هم هستند کسانی که تمام سختیها را به جان میخرند تا با تکیه بر پشتوانههای علمی و تخصصی و البته رهایی از کلیشههای موجود افقهایی را که کمتر در فضای هنر ایران دیده شده به مخاطب ارائه دهند. گروه دامور از آن جمله گروههای کوچک موسیقیست که چند سالی است توانسته بدون ...