گروه جامعه/کاهش سن مصرف سیگار مخصوصا در بین دختران نگرانیهایی را به وجود آورده است. به گزارش سایه شیوع قلیان و کاهش سن مصرف سیگار دو عاملی هستند که دست در دست هم سلامت نسل جوان کشور را به شدت تهدید میکند. برخی کارشناسان و حتی مسئولان، طی یکسال گذشته نسبت به 2 تا 3 برابر شدن مصرف سیگار در میان دختران، هشدار داده و از کاهش سن مصرف دخانیات از ۱۴سال به ۱۰سال و افزایش۱۰درصدی مصرف قلیان در میان دختران خبر دادهاند. سال گذشته، شهرداری تهران نیز آماری را از سطح مناطق خود استخراج کرد که نشان دهنده کاهش سن مصرف دخانیات در تهران است و در این میان زنان و دختران بیش از هر چیز هدف قرار گرفتهاند. اما درعین حال، اخبار نگران کنندهتر جدیدی نیز در دست است که نشان میدهد متوسط سن شروع سیگار در میان دختران کشورمان به زیر ۲۰سال رسیده و میزان مصرف در بین دختران سیگاری نیز افزایش چشمگیری داشته است. آمار سیگاریهای کشور بر اساس گفتههای پراکنده مسئولان، دست کم ۱۲میلیون نفر است. اما آمار دقیقی از شمار زنان و دختران سیگاری وجود ندارد. گرچه گاهی از سیگاری بودن ۵ درصد زنان و دختران سخن به میان آمده است. در این بین، تردیدی در افزایش شمار زنان و دختران سیگاری در دو سه سال اخیر وجود ندارد. برخی کارشناسان این افزایش را دو تا سه برابری توصیف میکنند. این افزایش در میان دختران دانشجو و دانش آموز مشهودتر است. دو سال پیش از وجود ۴۰۰هزار دختر سیگاری در کشور سخن گفته میشد و امروز یقینا این مقدار، تا حد قابل ملاحظهای افزایش یافته است. در همین راستا سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت ضمن تاکید بر لزوم ادامه فعالیت کمپین مبارزه با دخانیات در مدارس، از برنامهریزیهای انجام شده برای برگزاری مسابقه «ترک کن، برنده شو» برای جمعیت سیگاری و قلیانی کشور جهت تشویق به ترک دخانیات خبر داد. دکتر شهرام رفیعیفر در گفتوگو با ایسنا گفت: ثابت شده است که 9 نفر از هر 10سیگاری قبل از 18سالگی سیگارکشیدن را شروع کردهاند. کودکان و نوجوانان با دیدن سیگار در دستان والدین، برادر و خواهر بزرگتر، معلم، بازیگران و ورزشکاران که به نوعی الگوی او محسوب میشوند به سمت مواد دخانی کشیده میشوند.
رسوب 30 ثانیهای نیکوتین سیگار در مغز
وی ادامه داد: نیکوتین سیگار طی 30 ثانیه جذب مغز میشود و اعتیادآوری نیکوتین برای افراد زیر 18سال افزایش مییابد. 50 درصد سیگاریها به خاطر دخانیات میمیرند و از هر 10مورد سرطان ریه، 9نفر سیگاری بودهاند. سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت اظهار داشت: علاوه بر دود دست اول و دود دست دوم، دود دست سوم سیگار با نشستن بر روی مو، لباس و بدن فرد سیگاری به نوزاد و کودکی که او در آغوش میگیرد، منتقل میشود. رفیعیفر ابراز داشت: 50 تا 100درصد دود ثانویه در ادرار این کودکان و همچنین 25درصد دود ثانویه در ادرار بزرگسالانی که در معرض دود سیگار هستند، قابل مشاهده است. وی کشیدن قلیان را دردسر جدید جامعه دانست و با اعلام هشدار نسبت به روند رو به رشد این معضل، گفت: در قلیان 400 نوع ماده سمی سرطانزا وجود دارد. دود تنباکو و همچنین دود ذغال قلیان سرطانزاست. اگر فردی یک ساعت در معرض دود قلیان قرار گیرد، مانند کسی است که 6 تا 8 نخ سیگار کشیده است. وی به سندروم مرگ نوزاد بر اثر استعمال دخانیات والدین اشاره کرد و گفت: متاسفانه صنعت سینما و صنعت موسیقی در دنیا از دخانیات برای تبلیغ پول میگیرد و ما باید کاری کنیم که استعمال سیگار در سینمای ما به حداقل برسد و حتی بازیگر نقش منفی هم این کار را انجام ندهد.
کمپین مبارزه با دخانیات در مدارس و برگزاری مسابقه ترک سیگار در جامعه
سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت همچنین با اشاره به تشکیل کمپین مبارزه با سیگار در مدارس، گفت: کمپین مبارزه با سیگار در مدارس ادامه مییابد. وی افزود: در سایر نقاط جامعه نیز مسابقه «ترک کن و برنده شو» برای جمعیت سیگاری کشور برگزار و با ارایه انواع خدمات آموزشی و مشاوره با همکاری مراکز ترک دخانیات دانشگاههای علوم پزشکی کشور مردم به تشویق به ترک دخانیات میشوند. به این ترتیب تشویق جمعیت سیگاری (12 میلیون نفر سیگاری و قلیانی) به ترک دخانیات در یک دوره شش ماهه را خواهیم داشت.
|