|
|
شیر از دیرباز در برنامه غذایی مردم ملل مختلف جایگاه ویژهای داشته و در تقسیمبندی غذایی در زمره غذاهای اصلی قرار گرفته است. در کشور ما نیز از دیرباز صبحها در اغلب منازل مورد استفاده قرار میگرفته. در احادیث مذهبی دین ما از خوردن شیر و دادن شیر مادر به نوزاد به نیکی یاد شده است، حتی در سوگند خوردن و سوگند دادن از شیر مادر به عنوان الگو یاد شده است. در کشور ما به صورت رسمی و غیرسنتی در سال 1336 نخستین کارگاه لبنیاتسازی با نام «آستارا» در خیابان فردوسی تهران شروع به کار کرده و پس از آن دهها و حتی صدها کارخانه لبنیاتسازی، این ماده غذایی مؤثر را در دسترس مردم قرار میدهند. صنعت لبنی از جمله مؤثر و مهمترین صنایع کشور است که حجمی معادل 5/2درصد تولید ناخالص ملی را شامل میشود و سالانه حدود 8میلیون تن شیر در کشور تولید میشود که یک گردش مالی 24هزار میلیارد تومانی را رقم زده است. در این میان حدود 3میلیون نفر در رابطه با شیر و توزیع آن مشغول به کار هستند. از نظر پزشکی فقر کلسیم و پروتئین صدمات غیرقابل جبرانی بر رشد و استخوانبندی مردم وارد میکند که اگر بپذیریم قیمت شیر از حدود لیتری 1500تومان برای طبقات ضعیف جامعه امکانپذیر است نتیجه میگیریم مصرف پایین شیر در ایران عوارض بیشماری به خصوص پوکی استخوان به همراه دارد که به آن بیماری خاموش میگویند و نسل آینده را از نظر جسمانی در وضعیت نامناسبی قرار میدهد. پوکی استخوان در کشورهای پیشرفته معمولا در سنین 60 و 70سالگی بروز میکند حال آن که در کشور ما اخیراً این سن بین 30 تا40سال گزارش شده، از طرفی با توجه به تولید و عرضه شیر، مشخص شده که سرانه مصرف شیر در ایران عدد70 تا70لیتر است حال آن که در بسیاری از کشورها میانگین مصرف سرانه عدد 400 را نشان میدهد و میانگین مصرف سرانه در کل جهان 180کیلوگرم میباشد که فاصله موجود نشاندهنده فقر این ماده حیاتی است چون بر طبق آمارهای موجود جمعیت ایران رو به پیری است و این عدد که در حال حاضر 5/6میلیون نفر است در 40سال آینده به 26میلیون نفر میرسد که با این وضعیت با 26میلیون انسان در معرض پوکی استخوان روبهرو هستیم. گو این که بر اساس برنامه وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی قرار بود مصرف سرانه شیر تا پایان برنامه چهارم به 160کیلوگرم برسد. با توجه به پیامدهای استفاده نکردن از فرآوردههای لبنی در سلامت افراد، سرانه پایین مصرف شیر و فرآوردههای لبنی در ایران باعث شده حوزه سلامت هزینه بالایی برای رفع پوکی استخوان بپردازد یعنی در حقیقت به جای پیشگیری که همان مصرف فرآوردههای لبنی است روی به درمان آوردهایم.
|
|
|
|
مطالب دیگر این شماره
|
|
|
|
شما در اینجا قرار دارید :
شماره : |
شماره 715 |
تاریخ : |
بیست و هفتم مردادماه |
سال : |
1394 |
|
|
|
پر بازدید ها |
|
|
پیوند ها |
|
|
|
|